Keitä palkaton sairauspoissaolo kurittaa eniten?
Hallitus kaavailee ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta. Eittämättä ajatus liittyy epämääräiseen stereotypiaan siitä, että yleisimmät sairauslomapäivät ovat perjantaisin tai maanantaisin. Siis joko pitkää viikonloppua tai krapulapäivää varten. Ajatellaan, että on siis järkevämpää olla kannustamatta tähän käytökseen kitkemällä yhden päivän sairauslomat. (Näin siis mutuilen, mikä palkattoman sairauspoissaolon syynä on.)
Katsotaanpa, miten isosta ongelmasta on kyse ja keihin tämä vaikuttaa eniten. Tutkin tätä varten Tieto & Trendi -lehden julkaisua “Yhden ja kahden päivän poissaolot yleisiä”. Julkaisuissa ollaan tutkittu vuoden 2022 sairauspoissaoloja.
Yhden tai vajaan päivän sairauslomia pidetään todella vähän
Vuonna 2022 keskimäärin 7 prosenttia kaikista palkansaajista oli viikon tai vähemmän sairaana poissa töistä. Tämä vastaa 168 000 henkilöä.
Suurin osa oli poissa kaksi päivää tai vähemmän. Yhden tai puolikkaan päivän sairauspoissaoloja oli 1,4 prosenttilla palkansaajista. Tämä on noin 34 000 palkansaajaa. Arvioin sen silmämääräisesti ensimmäisestä kaaviosta palkansaajien sairauspoissaolojen kestosta päivinä.
Mielestäni siis jo tämä 1,4 prosentin määrä vaikuttaa pieneltä. Tutkitaanpa, että millaiseen ryhmään palkattomuus vaikuttaisi.
Eniten päivän tai vajaan päivän sairauslomapäiviä pitävät naiset
Naisilla yksittäisiä sairauspoissaolopäiviä on miltei kaksinkertainen määrä miehiin verrattuna. Miehillä yksittäisiä sairauslomapäivä on 12 000 kappaletta, kun taas naisilla 22 000 kappaletta.
Aiheellinen kysymys voisi olla, että mistä tämä johtuu? Julkaisussa esitetään ainakin kaksi mahdollista syytä:
“Sukupuolten välillä ilmenevään eroon voi liittyä perheenjäsenten hoitamista sairauden vuoksi. Näistä poissaoloista ei ole tarkkaa tietoa työvoimatutkimuksen perusteella.”
- Otsikon “Naiset useammin poissa yhden päivän kuin miehet” alla.
“Kun tarkastellaan sairauspoissaolopäiviä ammattiryhmittäin, kärjessä on asiakaspalvelutyö terveydenhoitoalalla.”
- Otsikon “Sairauspoissaoloja kertyy eniten asiakaspalvelutyössä” alla.
Naiset jäävät siis tyypillisimmin kotiin hoitamaan esimerkiksi sairasta lasta. Terveydenhoitoala on myös tyypillisesti naisvaltainen ala. On helppo ymmärtää, että hoitotyössä altistuu myös helpommin sairauksille ja uupumukselle.
Sairauslomapäivät eivät edes painotu maanantaille tai perjantaille
Työterveyslaitoksen tekemän kertatutkimuksen (2022) mukaan maanantai ja perjantai eivät ole erityisen suosittuja sairauspoissaolopäiviä. Maanantaina ja perjantaina ollaan (viikonloppua lukuun ottamatta) vähiten poissa sairauden vuoksi. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat yleisempiä sairauspoissaolopäiviä.
Hallitus kurittaa naisia
Yllätys, yllätys hallitus kurittaa naisia olemattoman ongelman vuoksi.
Jos ongelma on olemassa tietyillä aloilla ja sairauspoissaolot ovat oikeasti aiheettomia, niin täytyisi alalla itsellään katsoa peiliin ja miettiä, miksi näin on. Eikä rankaista kaikkia - ja erityisesti naisia.
Ota yhteyttä ja seuraa!
Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Ota yhteyttä: sami@samimaatta.fi.
Voit ottaa yhteyttä myös Mastodonin tai Instagramin kautta.