Miksi avointa lähdekoodia?

“Avoin lähdekoodi” ei ole yksikäsitteinen asia. Minulle siinä on kolme pääasiaa

  • lähdekoodia voi tarkastella - ja täten arvioida - kuka vain
  • sen kehittämiseen voi osallistua kuka vain
  • siitä voi tehdä oman versionsa ja jatkaa kehittämistä omiin tarkoituksiinsa.

Miksi tämä on oleellista Helsingissä?

Helsinki tekee paljon erilaisia hankintoja ja on Suomen suurin hankintoja tekevä toimija (hel.fi). On siis erittäin oleellista, mihin Helsingissä käytetään yhteisiä verovaroja.

Vastakohtana avoimelle lähdekoodille on suljettu lähdekoodi. Esimerkiksi yritykset kehittävät tällaisia ohjelmistoja ja monesti ne ovatkin yrityksen menestymisen elinehto. Ne omistavat oikeudet ohjelmistoon ja tarjoavat myös tukipalvelua ohjelmiston käyttöön.

Ongelmalliseksi tämä tilanne muuttuu siinä kohtaa, kun tällaisen ohjelmiston kehittämiseen käytetään julkisia varoja. Yrityssalaisuuden ja yrityksen voitontavoittelun vuoksi ne eivät luonnollisesti haluakaan luopua täysin ohjelmiston omistamisesta.

Tämä kuitenkin osaltaan syö julkisen vallankäytön läpinäkyvyyttä. Juuri siksi, että näiden ohjelmistojen toiminta on pitkälti yritysten itsensä tiedossa ja osaaminen yrityksen hallussa.

On ristiriitaista, että jos julkisilla varoilla on kehitetty yrityksen kanssa yhdessä jotain, eikä lopputulos tule kaikkien käytettäväksi. Tietyn ohjelmiston käyttö voi myös johtaa “loukkuun” eli julkinen toimija ei voi välttämättä edes halutessaan irtautua ohjelmiston käytöstä tai se voi olla hyvin vaikeaa.

Avoin lähdekoodi on yhteistä omaisuutta ja parempaa hallintoa

Näiden syiden vuoksi Helsingin pitäisikin korostaa ohjelmisto- ja tietojärjestelmähankinnoissaan avoimen lähdekoodin merkitystä. Tämä siirtäisi myös yritysten palveluvalikoimaa enemmän tukipalvelujen tarjoamiseen näille ohjelmistoille.

Poikkeuksia?

Aiemmin olin sitä mieltä, että kaupunki voisi pelkästään käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, mutta yksityiskohtiin mennessä tämä voi osoittautua kestämättömäksi.

Kävin hyviä keskusteluja aiheen tiimoilta ja esimerkiksi terveydenhuollon ohjelmistot voivat olla sellaisia, joissa tiukka avoimuuden vaatimus voi olla haitaksi. Lisäksi (ainakin nyt) on monia hyödyllisiä ohjelmistoja, joita voi saada vain yksinomaan suljettuina. Luonnollisesti poikkeuksia siis on.

Ota yhteyttä ja seuraa!

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Ota yhteyttä: sami@samimaatta.fi.

Voit ottaa yhteyttä myös Mastodonin tai Instagramin kautta.