Nuorten miesten osattomuus
Eritoten nuorten miesten keskuudessa koetaan, että naiset voivat jotenkin “ansaita” heihin kohdistuneen väkivallan. Näin kirjoitetaan Ylen jutussa “Nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan, ajattelee osa nuorista miehistä – asiantuntijat kertovat, miksi näin on”, jossa analysoidaan syitä näille näkemyksille.
Ei ehkä ole yllättävää, että se johtuu asiantuntijoiden mukaan nuorten miesten tulevaisuuden näkymistä ja osattomuuden tuntemuksista:
“– Varmat työpaikat, hyvin palkatut eläketyöt, vaikkapa tehtaissa, eivät ole niin varmoja enää. Ydinperheen merkitys on muuttunut, ja sukupuolen moninaisuudesta on enemmän tietoutta. Jotkut nuoret miehet saattavat kokea, että muiden oikeuksien kasvaminen on heiltä pois, Saresma sanoo.”
Nopeasti voi tietenkin todeta, että eihän tämä voi olla hyväksyttävä syy kokea, että joku ansaitsisi väkivaltaa - eikä se olekaan. Ne kuitenkin voivat olla syitä, jotka nuori mies voi kokea niin.
Näiden syiden vuoksi parisuhteessa oleminenkin voi olla raskas kokemus, koska suhteessa joutuu kohtaamaan monia tällaisia käsityksiä itsestään ja muista. Matti Kuppila (Miessakit ry) kommentoi:
‘“– Tämä voi johtaa siihen, että pojat tuntevat jäävänsä alakynteen ja kokevat riittämättömyyttä erityisesti seurustelusuhteissa, joissa tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä.” Hän uskoo, että etenkin heikommassa asemassa olevat ja koulutuksesta syrjäytyneet miehet ovat alttiimpia väkivallan ihannoinnille.’
Eriarvoisuus ja konservatiivisuus
Nyt seuraa aika vahvaa mutuilua ja omaa ajatusten pyörittelyä.
Tällaiset miehet ovat alttiimpia omaksumaan konservatiivisia arvoja ja näkemyksiä siitä, mitä on “olla mies”.
Tämä on eittämättä monen asian summa. Pari asiaa, joiden näen vaikuttavan tähän:
- osattomuuden ja eriarvoisuuden kasvu - ja erityisesti myös kokemus niistä
- konservatiivisten, äärioikeistomielisten miesten nousu sosiaalisessa mediassa ja näiden viestin houkuttelevuus.
Mikä se viesti siis on? Minusta viesti on se, että voit menestyä elämässä erityisesti oman itsesi kehittämisen kautta. Tähän liittyy siis vahva itsekseen pärjäämisen kulttuuri.
Se yhdistyy ajatuksiin siitä, että miehellä on jonkinlainen luontainen oikeus naisiin ja naisten kehoihin. Kukapa ei voisi samaistua teininä ja nuorena miehenä koettuihin epämieluisiin tunteisiin, kun huomaakin tulevansa torjutuksi? Konservatiiviset miehet, kuten Andrew Tate (Ylen Areenan dokumentti), tarjoavat tähän ratkaisuksi, että mies yksinkertaisesti on naisen yläpuolella ja hän voi ottaa sen minkä haluaa.
Voin suositella kelle vain JimmyTheGiantin videota, jossa hän kuvailee omakohtaisesti, miten hän itse siirtyi vasemmistolaisempaan ajatteluun (video englanniksi): How I Escaped the Alt-Right Pipeline.
Ongelma ei ole sosiaalisessa mediassa
Sosiaalinen media ei ole varsinainen ongelma, josta tämä ilmiö (minusta) johtuu vaan, että eriarvoisuus on yksinkertaisesti kasvanut ylipäänsä.
Se, että valtio, yhteiskunta ja yhteisöt ovat hapertuneet, ajaa nuoria miehiä ahtaalle.
Yhdessä nämä luovat otollisen maaperän konservatiivisille ja oikeistolaisille ajatuksille, jotka väittävät, että vain itseään henkseleistä nostamalla voi kohota suosta.
Näille nuorille miehille ei ole tarjolla yhtä vetoavaa muuta selitystä omaan tilanteeseensa muualta - varsinkin, kun yleisesti ottaen mediassa nousee esiin itsestään pärjäämisen kulttuuri.
Mistä nämä miehet löytäisivät toivoa, että tulevaisuudessa pärjää? Mistä he saisivat toimivia miehen malleja, jotka eivät perustu väkivaltaisuuden ihannoinnille? Miten nämä mallit olisivat vetoavampia kuin haitallisemmat?
Todisteiden näkeminen
Ennen kaikkea nuorten miesten - ja muiden - pitäisi nähdä, että yhteiskunnassa halutaan pitää huolta heistä. Toisista välittämisen pitäisi olla vahvuus, eikä heikkous.
Meidän pitäisi tuntea ylpeyttä siitä miten hyvinvointivaltio toimii Suomessa, haluta ylläpitää sitä ja kehittää sitä eri väestön ryhmien osalta.
Ota yhteyttä ja seuraa!
Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Ota yhteyttä: sami@samimaatta.fi.
Voit ottaa yhteyttä myös Mastodonin tai Instagramin kautta.