Tehostetussa talvihoidossa mennään oikeaan suuntaan
Helsingin kaupunki tiedotti, että (pyöräilyn) tehostetun talvihoidon verkosto kasvaa jälleen. Tämä on hyvä juttu!
“Uusia reittejä tulee yhteensä noin 35 kilometriä pyöräliikenteen pääreiteille Vuosaareen, Kalasataman ja Pasilan välille sekä Kehä 1 varrelle. Myös pyöräillen tehtävä talvihoidon valvonta lisääntyy.”
Laadunvalvontaa aiotaan tehdä enemmän pyörällä, jolloin selkeät puutteet tulevat esille.
Jalkakäytäviän tehostettu talvihoito
Luonnollisesti minua kiinnostaa, miten jalankulku liittyy tähän pakettiin. Hieman ristiriitaisesti Helsingissä pyöräilyn alle niputetaan myös erilaisia kävely-ympäristön parannuksia, mutta hyvä, että niitä kuitenkin tehdään! Kaipaan silti tulevaisuudessa sitä, että olisi selkeästi oma kokonaisuutensa kävelylle.
“Telakkakadulla, Hämeentiellä Hakaniemestä Sörnäisiin sekä Helsinginkadulla Kaarlenkadun ja Hämeentien välillä kaupunki ottaa kokeiluna hoitaakseen kiinteistöille kuuluvia kunnossapitovelvoitteita.”
Tällähän hetkellä kiinteistöt ovat vastuussa kantakaupungin jalkakäytävien talvikunnossapidosta. Olen kirjoittanut jalkakäytävien talvikunnossapidon puutteista Helsingin jalankulkijoiden kirjoituksessa. On siis kiva nähdä, että kaupunki ottaa edes osan jalkakäytävistä hoidettavakseen! Toivottavasti vältettäisiin ainakin suojateiden eteen jätetyt isot lumivallit.
Kaivataan kävelyn tavoiteverkko!
Jalkakäytävien talvikunnossapidon pitäisi olla luotettavaa, kun huomioi sen, että kaikki ovat jalankulkijoina jossain vaiheessa matkaansa. Silti suurimmat kustannukset talvikunnossapidossa valuu ajoratojen puolelle - ja tästä maksavat kaikki.
Helsingin pitäisi vähintään tehdä, kuten Helsingin vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto toivovat eli suunnitella kävelyn tavoiteverkko ja pääreitit, joiden kunnossapito mahdollistaa esteettömän kulun joka vuoden aikana. Kesällä Helsingin vanhusneuvosto lausui liikennejärjestelmäsuunnitelmasta (PDF) ja korosti talvikunnossapidon merkitystä:
“-- Vanhusneuvosto toteaa, että kävelyn pääreittien talvihuollon riittävyys ja laadukkuus tulee varmistaa, ja muistuttaa että talvikunnossapito vaikuttaa kaikkeen ikääntyneiden mahdollisuuteen hoitaa asioitaan, harrastaa ja pitää huolta hyvinvoinnistaan.”
Vastaavasti vammaisneuvosto korostaa kävelyn pääreittien määrittelyä (PDF):
"Ensisijaisesti kävelylle osoitetut esteettömät reitit ja alueet tulee esittää suunnitelmassa samalla tavalla kuin pyöräilyn ja joukkoliikenteen pääreitit. –
Tällainen kävelyn tavoiteverkko tulisi olla olemassa ja sen kunnossapidon täytyisi olla sellainen, että se mahdollistaa esteettömän kulun kaupungissa.
Ota yhteyttä ja seuraa!
Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Ota yhteyttä: sami@samimaatta.fi.
Voit ottaa yhteyttä myös Mastodonin tai Instagramin kautta.